tips om geld te besparen

Studentenleningen bij banken zijn duur

Studenten die een zogenaamd studentenlening afsluiten, hebben na afloop van deze lening het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing.

Banken prijzen de leningen aan als een goedkopere leenvorm, maar in werkelijkheid betaalt de student zich blauw aan rente. Bij sommige constructies is het bedrag dat je betaalt aan rente zelfs hoger dan het totale leenbedrag. Over een studentenlening van € 2.500 bij Rabobank betaal je bijvoorbeeld ruim € 2.900 aan rente.

De studenten die bijvoorbeeld € 2.500 bij Rabobank leent en iedere maand netjes het vastgestelde termijnbedrag van 84 euro aflost, is aan het einde van de looptijd (over 65 maanden) € 2.928 aan rente kwijt. Je betaald dus meer aan rente dan aan aflossing.

Bij ING is het iets beter. Studenten kunnen standaard bij ING kiezen uit een studentenlening van € 1.000 of € 2.500. Leen je een bedrag van € 2.500 en los je iedere maand (over 92 maanden) het vastgestelde bedrag af, dan betaal je in totaal
€ 2.112 aan rente. Dat is weliswaar goedkoper dan bij Rabobank, maar nog steeds ruim 85 procent van het leenbedrag.

StudentenCollectief adviseert studenten bij DUO te lenen. In 2013 betaal je namelijk slechts 0,6 procent rente over een lening bij DUO. Dat is aanzienlijk minder dan voor dezelfde lening bij Rabobank of ING. Leen je bij DUO bijvoorbeeld een bedrag van € 2.500 euro en betaal je, net als bij Rabobank en ING, iedere maand twee procent van het geleend bedrag terug, dan kost de lening je uiteindelijk slechts ruim € 65 extra aan rente. Een heel verschil met de € 2.928 van Rabobank en € 2.112 van ING.