Woekerpolis

DNB steunt verzekeraars in woekeraffaire

Rechters en hoogleraren maakten gehakt van de Wabeke-schikkingen, maar de toezichthouder wil rust in de tent en laat woekerslachtoffers in de steek.

Alles draait om financiële stabiliteit
De vraag is natuurlijk: wiens financiële stabiliteit? Het laat zich raden: die van de banken en verzekeraars. Wat er niet expliciet wordt bijgezegd is dat men daarmee de belangen van de woeker-consument laten varen vanuit “onze overheid”.

Geen onrust
Alles is er de toezichthouder aan gelegen dat grote instituten maar niet in de wielen worden gereden.
“Gesloten collectieve overeenkomsten tussen de zes grootste verzekeraars en belangenorganisaties over een compensatieregeling voor consumenten, hebben niet kunnen voorkomen dat de onrust omtrent dit onderwerp afgelopen maanden weer is opgelaaid. Belangrijk is dat deze problematiek wordt opgelost.”

Geen woord over consumentbelangen.

DNB heeft liever dat uw belangen terzijde worden geschoven. De consumentenkant van de beleggingspolissen is een AFM zaak; DNB bekommert zich om de verzekeraars, heeft zich in 2008 achter de schikking krachten de norm Wabeke geschaard, en blijft daar tot op de dag van vandaag bij.

Gehakt
Inmiddels zijn het niet alleen maar commentatoren die gehakt maken van Wabeke. Professor Arnoud Boot, die al sinds de jaren ’90 roepende in de woestijn is dat het grootste deel van het fiscale voordeel van beleggingspolissen in de zakken van de verzekeraar verdwijnt, meent dat compensatie krachtens Wabeke een factor 10 te laag is. Rechters verwezen de norm naar de prullenbak.

Dít vindt DNB een goede norm:
De Wabeke norm zegt dat de verzekeraar jáárlijks 2,5 tot 3,5% van uw inleg kan inhouden. Bij een looptijd van 20 jaar betekent grofweg de helft (!) van uw gehele inleg in de zak van de verzekeraar verdwijnt. Schokkend was dat bij de recente rondetafel in de tweede kamer bleek dat financieel specialisten van grote partijen niet van op de hoogte waren van de jaarlijkse terugkeer van de kosten. Nog schokkender is dat DNB deze kosten halstarrig blijft zien als oplossing in de woeker-discussie.