Wanbetalers gekort op inkomen

Sinds deze maand zullen wanbetalers van zorgpremie maandelijks 130 euro gekort worden op hun salaris, uitkering of pensioen.

Te beginnen met nalatige klanten van zorgverzekeraar Azivo.

Van alle verzekerden in Nederland betalen er 280.000 (2,2%) meer dan een half jaar geen premie. Als een wanbetaler blijft weigeren te betalen, dan kan de verzekeraar de zorgverzekering beëindigen. In de aanloop tot de beëindiging wordt de wanbetaler voortaan eerst gekort op zijn inkomen. Het maakt niet uit of het gaat om loon, uitkering of pensioen. De premie bedraagt in dat geval 130% van de standaard zorgverzekeringspremie. Dat betekent dat bovenop de gemiddelde maandelijkse premie van 100 euro een verhoging komt van 30 euro.

College voor Zorgverzekeringen
Het CVZ (College voor Zorgverzekeringen) gaat de regeling uitvoeren, eerst in de regio Den Haag. Daar worden 4000 mensen aangepakt die een betalingsachterstand hebben van zes maanden of langer. Het rechtstreeks inhouden wordt stapsgewijs uitgebreid naar andere regio’s en verzekeraars.

Regeling voor wanbetalers
Het stappenplan bij wanbetaling ziet er als volgt uit:

  1. Na 2 maanden betalingsachterstand krijg je een betalingsregeling aangeboden.
  2. Als je daar niet op ingaat of je er niet aan houdt, krijg je een waarschuwingsbrief.
  3. Na 6 maanden premieachterstand word je aangemeld bij het CVZ.
  4. Het CVZ kort jouw inkomen (loon, uitkering, pensioen) met 130 euro per maand.
  5. Als je geen inkomsten hebt dan ontvang je een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau waarmee je zelf de premie moet overmaken. Ook als je inkomen onvoldoende is om de premie in te houden, ontvang je een acceptgiro.

Niet meer opzeggen
Sinds eind 2007 kun je overigens je zorgverzekering niet meer opzeggen bij een betalingsachterstand. Daardoor kun je ook niet overstappen naar een andere verzekeraar. Er zijn nu wel afspraken gemaakt om te voorkomen dat wanbetalers door royement onverzekerd worden. Verzekeraars royeren wanbetalers niet en krijgen een bijdrage van de overheid voor de premie die zij mislopen. Zij krijgen deze bijdrage nadat een premieachterstand ter hoogte van 6 maanden is ontstaan tot het moment dat de wanbetaler zijn schulden bij de verzekeraar voldoet.