Ontslag altijd aanvechten!

Ook al lijkt het zinloos om je ontslag aan te vechten, dan nog is het van groot belang  dat je juridische actie onderneemt om je ontslag aan te vechten.

Veel van werknemers willen weten of het zin heeft om ontslag op staande voet aan te vechten. Vrijwel altijd is ons antwoord daarop ‘ja’. Werkgevers gaan vrij makkelijk over tot het geven van ontslag, zelfs als daar niet de juiste juridische gronden voor zijn. In de praktijk blijken werkgevers vaak zelf niet te weten wat de ontslagregels precies zijn. Ook hebben sommige bazen nog nooit van ontslagverboden gehoord.

Gevolgen van ontslag op staande voet
De gevolgen van ontslag op staande voet zijn vergaand. Niet alleen ben je je baan en inkomen kwijt, je bent ook verwijtbaar werkloos. Dat kan van invloed zijn wanneer je verder gaat solliciteren maar het heeft zeker consequenties voor je recht op een ww-uitkering. Deze vervalt namelijk als je ontslagen wordt en je je ontslag niet aanvecht.

Beschuldiging van diefstal
Zelfs als er in een ontslagzaak sprake is van diefstal, zijn er nog mogelijkheden om juridische actie te nemen. De beschuldiging van de baas dat een werknemer iets gestolen heeft, hoeft niet perse tot rechtsgeldig ontslag te leiden. Een rechter kijkt altijd naar de omstandigheden van het geval, zoals uit het volgende praktijkvoorbeeld blijkt.

Diefstal bedrijfseigendom
Een werknemer had tijdens het WK voetbal afgelopen zomer een grap willen uithalen door de vlag van het bedrijf mee te nemen, oranje te verven en terug te hangen. Nadat hij de stok en vlag had meegenomen, werd hij aangehouden door de politie. Zijn baas had de ‘diefstal’ ondertussen bij de politie gemeld. De politie escorteerde de man naar zijn werk waar hij niet durfde te vertellen dat het om een grap ging. Zijn baas ontsloeg hem daarop op staande voet.

De werknemer vernietigde het ontslag buitenrechtelijk en vocht zijn ontslag aan. Bij de rechter legde hij wel uit dat het niet om diefstal, maar om een grap ging. Ondanks dat de werknemer wel erg laat met zijn uitleg kwam, was de rechter van mening dat er geen boze opzet in het spel was. Het ontslag was een te vergaande maatregel, mede gezien het dienstverband van 30 jaar.

De man had zijn ontslag op staande voet dus succesvol aangevochten, ondanks de zware beschuldiging van diefstal van bedrijfseigendom. Dus berust nooit in je ontslag, maar vecht het altijd aan.