Voorbereid op vakantie

Jongeren beter voorbereid op vakantie

Ruim 12 miljoen Nederlanders gaan binnenkort weer op zomervakantie. Hoewel bijna 70% de vakantie over de grens viert laat toch 20% de verzekeringsinformatie thuis.

Bijzonder is dat jongeren zich beter oriënteren op mogelijke gezondheidsrisico’s dan ouderen. Dit blijkt uit recent onderzoek onder 500 Nederlanders.  De onderzoekscijfers zijn opvallend omdat ruim 34% van de Nederlandse vakantiegangers aangeeft wel eens ziek te zijn geweest op vakantie. “Om onbezorgd te kunnen genieten van uw vakantie adviseren we dat u zich vooraf even verdiept in de gezondheidsrisico’s die u loopt tijdens uw vakantie”.

Jongeren versus ouderen
Jongeren tussen de 18 en 34 jaar oud bereiden zich anders voor dan de groep daarboven. Zij geven vaker aan zich via verschillende websites te informeren over eventuele ziektes op reis 28%. Van de reizigers boven de 35 raadpleegt maar iets meer dan 10 % het internet ter voorbereiding op gezondheidsrisico’s.

Mannen versus vrouwen
Vrouwen bereiden zich iets beter voor op gezondheidsrisico’s op de vakantiebestemming. Zo nemen zij vaker een reisapotheek of EHBO-kit mee dan mannen (66% versus 56%). Mannen treffen in vergelijking tot vrouwen zelfs vaker helemaal geen voorbereidingen voor mogelijke vakantiekwalen (12% versus 5%).

Naarmate de reisbestemming verder weg is, nemen de voorbereidingen toe. Ook hier scoren jongeren beter. Ruim een derde (35%)van de reizigers tussen 18 en 34 jaar zorgt voor de juiste vaccinaties en anti-malariatabletten terwijl maar 20% van de Nederlanders van 35 jaar en ouder dit doet. Deze laatste groep neemt wel vaker medische informatie mee van henzelf en hun reisgenoten (35%).

Top 5 vakantiekwalen
De meest voorkomende vakantiekwalen waar Nederlandse vakantiegangers mee te maken hebben zijn:
1. Acute diarree (51%)
2. Verbrand door de zon (44%)
3. Insectensteek of beet (30%)
4. Verstopping (16%)
5. Wagen/lucht/zeeziek (13%)

Altijd medische informatie bij je
Om vakantiegangers een onbekommerde vakantie te bezorgen heeft Europeesche Verzekeringen in samenwerking met Dokterdokter.nl een medische iPhone app ontwikkeld voor reizigers: Hulp op Zak.
Via de app krijgen reizigers medische informatie over hun (toekomstige) vakantieland. Wat zijn veel voorkomende ziektes? En is het bijvoorbeeld verstandig om je vooraf te laten vaccineren? Ook is de app voorzien van een uitgebreide medische vraagbaak, een medisch woordenboek in zeven talen en de telefoonnummers van alle Nederlandse alarmcentrales. De app werkt zonder internetverbinding en is voor iedereen gratis verkrijgbaar via de App Store.